Georgië

Oppervlakte: 69.700 km²
Hoofdstad: Tblisi Taal: Kazachs, Russisch
Inwoners: 4.500.000
Godsdienst: Christen 84%(orthodox)
Afstand Amsterdam-Tblisi: 3223 km
Vliegduur: 4 uur vliegtijd; u kunt langer onderweg zijn vanwege een tussenstop.
Tijdsverschil: +2 (zomer) +3 (winter)
Munteenheid: Georgische lari (GEL)

Reisadvies

• De beste vakantieperiode is in het voor- en najaar. In de zomer is het er namelijk erg warm en vochtig.
• Kies je kleding met respect voor de cultuur: korte broeken en T-shirts zijn geen probleem, behalve in kloosters en kerken.
• Het water uit de kraan is niet echt te drinken. Kies in plaats daarvan voor mineraalwater.
• In kleine restaurants wordt geen fooi verwacht. In de hoofdsteden wordt soms al fooi bij de rekening inbegrepen.
• Alle reizen naar bepaalde gebieden worden afgeraden, zie hiervoor de site van de rijksoverheid.
• Let in Tbilisi op je waardevolle spullen, hier zijn zakkenrollers actief.
• Pas op in het verkeer. De verkeersregels worden niet altijd nageleefd.

Reisdocumenten

Bij een bezoek aan Georgië heeft u een paspoort nodig dat geldig is tot 6 maanden na vertrek uit Georgië. Een visum is pas nodig bij een verblijf langer dan 360 dagen. Bepaalde gebieden mogen pas worden betreden nadat u in bezit bent van een toetredingsstempel. Deze wordt afgegeven door de autoriteiten van Abkhazië of Zuid-Ossetië.Klimaat

In Georgië geldt over het algemeen een subtropisch klimaat. Door de grote hoogteverschillen verschilt het klimaat echter per plaats. Zo is het in de bergstreken in de zomer koel, maar in de hoofdstad kan het in diezelfde periode erg warm en vochtig zijn. De beste periode om in Georgië te verblijven is daardoor in het voor- en najaar. Het is dan rond de 20 graden.

Vlieginformatie

Twee keer per week gaat er vanaf Amsterdam een rechtstreekse vlucht naar Tbilisi.
Vertrek: Schiphol (Amsterdam)
Bestemming: Tbilisi
Afstand: 3223 km
Vluchtduur: ca. 4 uur en 35 minuten

Veel vluchten hebben een tussenstop. Er wordt meestal gestopt in Istanbul.

Het is ook mogelijk om met de trein naar Tbilisi te gaan. Ook die gaat over Istanbul. Reken op een reistijd van 70 à 80 uur.

Vervoer

Wanneer er met eigen vervoer wordt gereden in Georgië. Let er dan op dat daar links wordt gereden. U kunt niet overal zomaar tanken en de wegen buiten de grote steden zijn slecht onderhouden. De verkeersregels worden niet echt nageleefd, wat kan leiden tot gevaarlijke/opmerkelijke situaties.
Een alternatief is het openbaar vervoer. In Georgië ligt 1600 km spoor, maar de trein rijdt langzamer dan de bus. Een treinkaartje kost wel minder. Met de trein kunt u ook ’s nachts reizen tussen Batumi en Tbilisi en tussen Tbilisi en Yerevan, Armenië. Bij een lange treinreis is het raadzaam genoeg eten en drinken mee te nemen. Dit wordt namelijk in de trein zelf niet verkocht. De bus heet in Georgië een Marshrutka. Hier passen 14 tot 18 mensen tegelijk in. Ze rijden net als in Nederland vanaf vaste plekken en op vaste tijden.
Voor ritjes binnen de stad is het handig met de taxi te reizen. Een rit kost dan ongeveer 4 lari. Voor de langere ritten kunt u een taxi reserveren. Deze taxi wordt dan gedeeld met drie willekeurige anderen. Het reserveren gaat het gemakkelijkst via het hotel waar u verblijft.

Toltunnel

In Georgië zijn weinig tolwegen te vinden. Er is wel een toltunnel: de Rokitunnel. De tol moet hier betaald worden aan de Zuid-Ossetische overheid. De tunnel verbindt Noord-Ossetië met Zuid-Ossetië en is 3,7 km lang.

Natuur

Georgië is qua natuur zeer veelzijdig. Aan het strand groeien palmbomen en een stuk verderop waant u zich in de woestijn. Er zijn vele hoogteverschillen, waardoor allerlei verschillende klimaattypen aanwezig zijn. Ook zorgt dit hoogteverschil ervoor dat er veel rivieren, watervallen en meertjes zijn. Enkele rivieren zijn: Rioni, Mtkvari, Enguri en Alazani. Op de bergen is in de winter sneeuw en ijs te vinden.

Eten en drinken

Georgië staat bekend als een land met goede wijnen. Zo is Akascheni een bekende fruitige rode wijn. Ook kunt u overal bier bestellen, vraag dan naar de nationale merken Argo en Kazbegi. De meest bekende sterke drank van het land is Chacha. In Georgië wordt ook veel Turkse koffie gedronken.

Georgiërs eten graag uitgebreid. Ze maken veel gebruik van walnoten, aubergine en knoflook. Als voorgerecht worden koude en warme gerechten gegeten. Als hoofdgerecht komt er lamsvlees, kalfsvlees of kip op tafel. Enkele populaire gerechten zijn: satsivi (kip/kalkoen in walnotensaus), poeri (plat brood) en tsjoertskhela (lekkernij van walnoten in verdikt druivensap). Op straat is op veel plaatsen khatsjapoeri te vinden, dit is een soort kaasbrood.

Een rijke maaltijd heet in Georgië een soepra en die wordt meestal geleid door het gezinshoofd, de tamada.

Inentingen

• DTP - aanbevolen
• Buiktyfus - aanbevolen bij een verblijf van (langer dan) 2 weken
• Hepatitis A - aanbevolen
• Hepatitis B - aanbevolen
• BMR - als je geen mazelen of vaccinatie tegen mazelen hebt gehad
• Rabiës - aanbevolen bij een verblijf (langer dan) 3 maanden
• TBC - in sommige gevallen bij een verblijf (langer dan) 3 maanden

Malaria komt voor in sommige gebieden. Beschermt u zich goed tegen muggenbeten.

Voor alle inentingen kunt u contact opnemen met uw eigen (huis)arts.
Tip: Inentingen kunnen mogelijk worden vergoed uit de aanvullende zorgverzekering, informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar.

Cultuur

Georgië heeft verschillende nationaliteiten. De meesten zijn Geogiër, maar er zijn ook Azarbeidzjanen, Armeniërs, Abchazen, Russen, Osseten en Arameeërs.
De inwoners zijn voornamelijk orthodox.
De meest gesproken taal is Georgisch. In het westen wordt nog Mingreels gesproken en in de Kaukasus Svanetisch en Lazisch. Deze drie talen zijn allen verwant aan het Georgisch.

Feestdagen in Kazachstan:
• 13 januari: Orthodox Nieuwjaar
• 9 april: Herstel van de onafhankelijkheid
• 9 mei: Dag van de overwinning
• 28 augustus: Orthodox Maria Tenhemelopneming
• 14 oktober: Svetitshovloba (viering bouw eerste Georgische orthodoxe kerk)
• 23 november: Giorgoba (Sint George)
• 6 december: Sint Nicolaas
In Georgië is de kans groot dat u wordt uitgenodigd bij iemand thuis. Gasten worden daar gezien als een geschenk van god. Georgiërs brengen veel tijd door aan tafel, waar met chacha wordt getoost op vrienden en familie. Chacha is Georgische wodka.

Georgiërs prefereren de kleur zwart in kleren. Met zwarte kledij eren zij de omgekomenen in de strijd tegen de moslims. In de kerk gaat men netjes gekleed en dragen vrouwen een hoofddoek.

Geld

De nationale munteenheid is de Georgische lari (GEL).
Koers Georgische lari:

1,00 = GEL
GEL 1,00 =

De nationale valuta van Georgië is de Georgische lari, afgekort GEL. Een lari is honderd tetri. Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 tetri. Het briefgeld is te krijgen in: 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 lari.
In grotere steden zijn pinautomaten te vinden. Ook is het mogelijk om binnen te pinnen. Dit kan in het centrum van Tbilisi in het Marriott hotel aan de Rustaveli. Er zijn zaken waar met creditcard betaald kan worden, maar dit is zeker niet overal het geval. Neem voor de zekerheid genoeg contant geld mee, want de pinautomaten zijn niet altijd in werking. Belgische reizigers kunnen in principe niet betalen met Cirrus of Maestro. Bij sommige banken kunt u hiervoor ontheffing aanvragen voor maximaal 3 maanden.

ValutacalculatorStroom

Het stopcontact levert 220 Volt. Een verloopstekker is niet nodig.

Internet

Websites uit Georgië eindigen op .ge. In de hoofdstad zijn veel internetcafés te vinden. In andere steden is het lastiger om op internet te komen.

Let op!

Wanneer u een databundel (internet) op uw mobiele telefoon hebt, is het aan te raden dataroaming uit te schakelen om ongewenst hoge kosten te voorkomen. Zie de tarieven bij uw aanbieder mobiele telefonie.

Contact

Met uw gsm kunt u alle alarmdiensten bereiken door 112 te bellen. Daarnaast zijn alle alarmdiensten apart bereikbaar met de volgende nummers:
• Brandweer: 111
• Politie: 122
• Ambulance: 113
• Gaslekken: 114

Anwb alarmcentrale - +31 703141414
Nederlandse ambassade - +995 32 2276200
Georgische ambassade in Nederland - (070) 302 90 80

Het landnummer van Georgië is 00995 of +995. Na het landnummer moet u de 0 van het te bellen nummer achterwege laten.