Tbilisi: Informatie en Geschiedenis

Een mooie legende vertelt over de geschiedenis van Tbilisi. De koning van Iberië ging op een dag jagen in de bossen met een valk. Toen de valk een fazant ving vielen ze gezamenlijk in een warmwaterbron. De koning vond de warmwaterbronnen zo schitterend, dat hij het bevel gaf de bossen te kappen. Er zou een stad gesticht worden: Tbilisi. De naam Tbilisi komt van 'Tpili', wat warm betekent.

In de zesde eeuw was Tbilisi al de hoofdstad van Iberië. Tiflis was na de Russische Revolutie al even de hoofdstad van onafhankelijk Georgië. In 1963 werd de naam Tiflis vervangen door Tbilisi. Sinds 1991 is Tbilisi officieel de hoofdstad van Georgië. Het heeft 1.345.000 inwoners.

De stad ligt aan de rivier de Mtkvari en is 350 km2. Er wonen veel verschillende culturen. De bouwstijl is hoofdzakelijk neoclassicistisch. Tbilisi heeft een subtropisch klimaat en een mild landklimaat. Dit zorgt voor koude winters en warme zomers. De koudste maand is januari, de warmste juni en de natste mei.

In Tbilisi is in 1966 een metrosysteem aangelegd om de bevolking te verplaatsen. Het bestaat uit twee lijnen: de Akhmeteli-Varketili lijn en de Saburtalo lijn. Samen hebben ze 22 stations en een lengte van 26,4 km.

De Sameba-kathedraal is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is officieel de Kathedraal van de heilige Drievuldigheid van Tbilisi. Hij werd gebouwd ter ere van het 1500-jarig bestaan van de autocefale Georgisch-orthodoxe kerk. Het is het grootste religieuze gebouw in Georgië. Een andere bezienswaardigheid is de Sionikikathedraal. Deze kathedraal is gebouwd in de 7e eeuw, maar is ondertussen meerdere keren verbouwd. Daardoor is de kathedraal hedendaags te herkennen aan de samenstelling van verschillende stijlen.

In de mooie stad zijn ook vele badhuizen te vinden. Deze badhuizen met zwavelhoudend water zijn vooral te vinden in de wijk Abanotubani. Het is aan te raden hier een bezoekje aan te brengen na een flinke wandeling.

In het noordwesten van de stad ligt de markt. Hier zijn gadgets, glas, kunst, porselein en zilver te koop. Het is te vergelijken met een oosterse bazaar.

Tot slot is daar het Tbilisi Historisch Museum. Hier kunt u foto's van voor de oorlog bekijken. Daarnaast hangen er schilderijen van bekende Georgische schilders en staan er opgegraven archeologische vondsten.