Koetaisi: Informatie en Geschiedenis

Koetaise is het bestuurlijk centrum van Imereti. Het is de tweede stad van Georgië. Vanaf de 8e eeuw voor Christus is de stad het centrum geweest van het rijk Colchis. Van 975 tot 1122 was het de hoofdstad van Georgië, daarna werd dit Tbilisi. Daarna is het nog de hoofdstad geweest van het koninkrijk Imeretië. Het parlementsgebouw van Georgië is sinds 2011 in Koetaisi gevestigd.

De rivier Rioni loopt door Koetaisi heen. Het klimaat is er subtropisch, zoals in de gehele Colchisvlakte. Het heeft warme, droge zomers en koude, natte winters. Al valt er het hele jaar door regen. Om Koetaisi heen groeien loofbossen en er liggen landbouwgebieden.In de stad zijn drie universiteiten gevestigd. Daarnaast is er een waterkrachtcentrale (aan de Rioni) en staan er fabrieken voor auto's, tractors en vliegtuigen. Er zijn 5 theaters, een operagebouw en een conservatorium. De stad is bekend vanwege het Georgische Gymnasium van Koetaisi. Aan dit Gymnasium studeerden bekende wetenschappers, psychologen en dichters.

Wanneer u de tijd heeft om bezienswaardigheden te bekijken zijn de werelderfgoedmonumenten zeer de moeite waard. De ruïnes van de kathedraal van Bagrati zijn te bezichtigen, tegelijk met het klooster van Gelati. Dit klooster ligt er vlakbij.

In de buurt van de stad is ook het natuurgebied Sataplia te bewonderen. Hier zijn dinosauriërfossielen gevonden in de kalksteengrotten.